Vårurnor runt boden

I trädgård här på Länsmansgården har vi en trädgårdsbod och runt denna brukar jag fylla upp med rikligt med vårurnor. Främst är det zinkspannar med tulpaner som jag brukar sätta här men även zinkspannar med penséer och även lövkorgar fyllda med penséer.

Förra våren var en knepig vår med mycket kyla och jag planterade inte ut penséerna förrän en vecka in i april. Sen övergick våren på ett kick till sommar med höga temperaturer och vi fick vattna våra vårkrukor mycket mycket mer än vad vi normalt brukar behöva.

Nyplanterade penséer

Nyplanterade vårurnor

För att ni ska få se hur det ser ut när vårurnorna är nyplanterade tog jag med denna bilden i inlägget. I förgrunden ser ni en av våra japanska lönnar som precis håller på att spricka ut och bakom den syns alla nyvattnade zinkspannarna.

Bänk och zinkspannar

Viola cornuta ‘Red Blotch

Eftersom vädret och temperaturerna var så tillåtande växte penséerna till sig snabbt och resultatet ser ni här på bilden. Den pensé som kanske är mest i ögonfallande är den mörkröda Viola cornuta ‘Red Blotch och den kom att bli en av mina favoriter. Den var både tålig och blommade överdådigt utan att få skador på sina kronblad.

Zinkspannar med penséer

Viola cornuta ‘Demim Jump Up

Den andra fina pensésorten som jag använde i kompositionen är den mörkblå Viola cornuta ‘Demim Jump Up‘.  Även denna tycker jag är en vacker pensé fylld med fina kvalitéer.

Gyllenlack och tulpanknoppar

Gyllenlack

Även i denna kompositionen använde jag mig av lila gyllenlack Erysimum ‘Bowles Mauve. För mig är gyllenlack eller lackviol en viktig och lättanvänd växt som passar bra i vårurnor. Dessutom finns det många fina färger att välja mellan vilket också gör det lättare när man vill variera sig.

Hallonröda penséer i korgar

Rosa penséer

Vid dörren in till boden brukar vi använda oss av lövkorgar istället för krukor och förra våren fyllde jag dessa med såväl penséer som gyllenlack och alunrot. Nytt för mig var de rosaröda penséerna som jag gärna ville testa och därför föll färgvalet på hallonröd, karminröd i kombination med kopparbrunt.

Penséerna ni ser är två olika sorter dels Viola cornuta ‘Carmine samt Viola cornuta ‘Rasberry. Alunroten är en kopparfärgad sort som heter Heuchera ‘Creame Brulée.

Krukor och korgar med penséer

Mandeltörel och en japansk lönn

Här ser ni en helhetsbild över boden med alla krukorna runt sig. Nytt på denna bilden är de gula törelväxter som står på det gamla symaskinsbordet samt den japanska lönnen bredvid dörren. Mandeltörel heter Euphorbia amygdaloides ‘Purpurea och lönnen är en Acer palmatum ‘Katsura.

Euphorbia och gyllenlack

Kryprosmarin hos mig

Ännu en bild på mandeltöreln som är så snygg i kombination med rosmarin i bruna krukor från Löddeköpinge plantskola. Just den bruna färgen på krukorna passar så fint ihop med lövkorgarna som står runt omkring bordet.

Under bänken hittar vi flera små lövkorgar fyllda med kryprosmarin Rosmarinus officinalis ‘Repens. Vill ni läsa mer om denna aromatiska och vackra växt så följ bara länken.

Tulipa Request

Tulpanen ‘Request’

Även runt boden hade jag en del tulpankrukor som inte tog sig som de skulle. Knopparna tittade upp fint ur jorden och allt såg ut att gå bra och sen plötsligt så tynade blomknopparna bort och det blev bara blast kvar.Fortfarande undrar jag vad som hände och om jag har gjort någonting fel. Är det någon som vet så snälla berätta för mig?

En av de få tulpankrukorna som faktiskt tog sig och blev fin är den ni ser på bilden ovan. Denna vackra tulpan heter Tulipa ‘Request och kommer definitivt att komma tillbaka i vår trädgård. Den rostbruna färgen är underbar tycker jag och den tillsammans med mörkröd och lila är en ypperligt fin färgkombination.

Bänk ibland pensékrukor

Det var allt om vårurnor för denna gången. Hoppas att i alla fått lite nya tips och infallsvinklar på hur det går att göra arrangemang med penséer, gyllelack och tulpaner.

Ha det fint så ses vi snart igen!

Bästa hälsningar från 

Karolina