Vårkrukor – en skön tanke i januari

För några dagar sedan kändes det som vår i luften, solen sken och fåglarna kvittrade. Men tänk så fort det kan ändras och över en natt kan det slå om och bli kallt och grått surväder. Bättre då att försöka tänka på våren och alla fina vår arrangemang som vi ska fixa till i våra trädgårdar.

Även detta inlägg kommer att handla om vårurnor med penséer, tulpaner och lackviol. Vi har några olika ställen här på Länsmansgården som vi brukar sätta vårkrukor på och det jag ska skriva om idag ligger i söder utanför den ena flygeln.

Blåa penséer i lerkrukor

Terracottakrukor passar fint till penséer

I bästa tänkbara söderläger intill huset brukar jag sätta några av alla våra terracottakrukor. Förra våren provade jag att odla lite större mörkblå penséer här, nämligen Viola panola ‘Deep Blue Blotch. Jag tycker så mycket om terracottakrukor och när de fylls med fina penséer och annat vackert känns det helt underbart vårigt tycker jag.

Blåa penséer och orangea tulpaner

Här ser ni en vy bort mot vår trädgårdsbod där vi också odlar penséer i kruka. Tittar ni ner till höger ser ni dessutom två gamla degtråg som jag i år planterade i med gott resultat.

I två av krukorna till vänster hittar ni lila gyllenlack som för övrigt också är en bra växt för vårurnor. Ett annat namn för den är lackviol och om ni följer länken kan ni läsa mer om skötseln av denna rara lila växt.

Tulpankrukor och penséer

Tulpaner som inte ville blomma

I några av terracottakrukorna hade jag satt tulpaner under hösten 2017. Dessvärre hände något oklart med lökarna under april månad och tulpanerna började inte blomma som de skulle. De tulpaner som klarade sig i krukorna och som ni ser på bilden är Tulipa ‘Paul Scherer’, de övriga fick jag slänga .

För att det ändå skulle vara fint i de gamla tulpankrukorna fick jag byta ut innehållet till bland annat hostor och lavendel. Därefter fick också en av våra japanska lönnar som står i kruka flytta hit. Efter detta kände jag mig nöjd med kompositioner, blått och lime ackompagnerat av lila och brunsvart är snyggt och funkar bra.

Korgar och krukor med penséer

Lövkorgar

Ännu en vy bort mot vår trädgårdsbod och om ni tittar till vänster i bild syns den lila gyllenlacken som heter Erysimum ‘Bowles Mauve. Här är den planterad i en lövkorg istället för i en kruka. Jag använder ofta lövkorgar när jag vill skapa arrangemang och just dessa är köpta på ett vanligt byggvaruhus.

Lövkorgar kan ibland vara ett billigt och bra alternativ om man inte hittar krukor som passar in i miljön. För mig som har ett äldre hus funkar det inte med alltför moderna krukor men lövkorgar tycker jag gör sig fint i anslutning till ett stenhus och även till ett trähus som det som syns i bakgrunden.

Blåa penséer på Länmansgården

Ännu en bild på vårkrukor med mörkblå penséer tillsammans med lavendel och hosta. Visst är kombinationen läcker!

Tulpanen Princess Irene

Tulpanen ‘Princess Irene

En tulpansort som gärna återkommer år från år här hos mig och som ni ser på bilden är Tulipa ‘Princess Irene’. Följer du länken kommer du till Klostra som är ett utmärkt ställe att köpa tulpanlökar på. De har också fina beskrivningar av de olika sorterna på sin hemsida om man är intresserad.

Lavendel och penséer

Visst är det fint med vårkrukor med mörkblå penséer och lavendel i motljus. I alla fall tyckte många av mina Instagramföljare det för denna bilden är en av mina mest uppskattade bilderna från förra våren.

Bella bland blåa penséer

Sist kommer en bild på vår lilla hund Bella som kom till oss i maj 2018. Bella älskade att springa in mellan krukorna och leka. I år däremot är hon alldeles för stor så nu kanske hon kommer att välter krukorna istället, vi får väl se.

Ha det fint så ses vi snart igen!

Bästa hälsningar från 

Karolina