Januari – Vi går mot ljusare tider

God fotsättning på det nya året alla läsare. Nu är vi alltså inne i januari månad och julen är sedan några veckor avklarad och numera även utstädad. För mig och säkert många fler känns det både vemodigt och härligt att julen är över. Det positiva är att vi går mot ljusare tider och att den vakna tiden på dygnet blir längre och längre för varje dag som går.

Januari är ju en vintermånad enligt kalendern men här i Skåne blir det vanligtvis inte så mycket snö utan mest gråväder och blåst. För att ändå få en positiv känsla och även lite ny energi i vintremörkret kan det därför vara dags att börja fundera och planera vårens uttryck och färgsättning.

Pensékrukor vid entrén till Länsmansgården

Vintern är en bra tid för planering

Den bästa tiden att fundera över sin trädgård och dess utveckling är under vintern tycker jag. På vintern brukar jag bläddra i böcker, beställa fröer och titta igenom bilder från föregående år. På så vis blir jag sugen på trädgård igen och tankarna börjar så sakta att mala.

Järnurna med penséer

Tips och idéer

Eftersom jag alltid beställer mina vårblommor på hösten är ju valen för min del redan gjorda. För dig som läser däremot och inte driver företag går det inte att göra en sådan beställning utan då är det nu som planeringen börjar. Därför tänker jag ge tips på fina och bra penséer samt lite annat smått och gott som du kan ha i åtanke. På bilden ovan ser du två fina pensésorter. Den oragnelila heter Viola cornuta ‘Orange Purple Jump Up’ och den svarta heter Viola cornuta ‘Blackberry’.

Beställa penséer med hjälp av bilder

Innan jag kunder beställa mina vårblommor hos en grossist (som jag gör idag)  brukade jag samla bilder på penséer i färger jag tyckte om. Sedan tog jag med bilderna till min lokala blomsterhandel och bad dem beställa hem till mig. På så vis fick jag i stort den färgsättningen som jag hade tänkt mig.

Krukor med penséer

En pensésort per kruka

Jag tycker det är fint att hålla sig till en pensésort i en kruka, dvs inte blanda färger och sorter med varandra. Istället blandar jag flera krukor med varandra och på så vis skapar jag ett vackert stilleben. För mig blir det rörigt om jag skulle blanda olika färger med varandra och jag hoppas ni håller med mig.

På bilden ser ni ett eldfat fyllt med penséer. Namnet på sorten i eldfatet är Viola cornuta ‘Violet Beacon’. I fatet nedanför finns en anna fin lila pensé vid namn Viola cornuta ‘Denim Jump Up’, den är också fin i färgen tycker jag.

Mörkröda och lila penséer

Här ser ni en annan fin mörkröd pensé som jag definitivt kommer att använda flera gånger. Den heter Viola cornuta ‘Carmine.

Lila penséer i ektunna

I det andra strora ekfatet vid sidan om entrén planterade jag en annan fin lila sort som heter Viola cornuta ‘Marina. Visst är den söt med sitt lilla ansikte där mitt i blomman.

Söta lila penséer med ansikten

Ännu en närbild på den söta lilla Viola cornuta ‘Denim Jump Up’.

Påskliljor på bordet

När vi närmar oss påsk brukar jag sätta ut påskliljor i krukor i trädgården. Här syns en av dessa på bordet på vår uteplats på framsidan av huset. I bakgrunden skymtar alla vårurnorna här på Länsmansgården.

Penséer i lila och gult

Krukor från Cadabra Design

Det är inte bara valet av vårblommor som spelar roll för att uttrycket ska bli fint. Även krukorna gör sitt till för att kompositionen ska passa till huset och till miljön de står i.

Eftersom vi bor i ett hus från 1700-talet var valet av krukor givet. Vi ville ha stengodskärl som kan stå ute året om och som bara blir vackrare med tiden. Hos Cadabra Design hittade vi vad vi sökte. Gå gärna in på deras hemsida om ni vill få fler tips på vackra kärl och krukor.

Uteplats ned tulpaner
Tulpanrabatt med buxbomskant

Tulpanrabatt vid uteplatsen

Intill uteplatsen finns en buxbomskantad rabatt som på våren är fylld med tulpaner. Sorterna ni ser är den mörkröda Tulipa ‘Jan Reus och den lilafärgade Tulipa ‘Passionale. Visst är kombinationen läcker. Nu återstår att se hur många som kommer att blomma om nu till våren.

Hyacinten Woodstock i kruka

Hyacinter i kruka

En annan fin lökväxt som passar fint i kruka är såklart hyacinten. Här på bilden ser ni den fantastiska ‘Woodstock‘ som är en av mina favoriter. Även nu till våren kommer den att dyka upp i några av krukorna. Hyacinter är lätta att odla i kruka så kanske är detta ett tips att ta med till nästa år.

Länsmansgården våren 2018

Hoppas att ni fått lite ny inspiration och några nya idéer till era kommande vårurnor. Jag återkommer om några dagar med ett nytt inlägg om vårurnor och penséer, hoppas vi ses igen då.

Bästa hälsningar från

Karolina