Jag och min man Anders har ett sommarhus med tillhörande cottageträdgård i den lilla byn Peppinge på Österlen. Anders har haft denna lilla vitmålade skånelänga i sin ägo i mer än trettio år men trädgården däremot är inte lika gammal.

När jag och Anders träffades för åtta år sedan bestämde vi oss för att göra om trädgården med nya växter och material. Själv är jag mycket förtjust i alla typer av engelsk trädgård och därför föll valet på att försöka skapa en liten Cottageträdgård på tomten. Jag fick stå för trädgårdsdesignen eftersom jag också i samma veva hade kommit in på Alnarp och programmet Trädgårdsingenjör Design.

http://www.slu.se/utbildning/program-kurser/program-pa-grundniva/tradgardsingenjor-design/

Aklejor i vår cottageträdgård

Trädgården fick en helt ny utformning under våren 2009. På marken valde vi att lägga ett klassiskt rött marktegel då vi tyckte detta passade fint ihop med vår lilla skånelänga. I anslutning till det mjukt formade markteglet lät vi göra böljande mormorsrabatter.

Uteplatsen med utemöbler

På två ställen på tomten lät vi göra två rymliga uteplatser under anläggningen 2009. Idag är vi otroligt glada för att vi valde att göra så för på sommaren använder vi de båda uteplatserna jättemycket. På bilden ser ni en av uteplatserna, den som ligger mellan boningshuset och vår lilla friggebod.

I förgrunden på bilden ser ni en liten glimt av buxbomsparterren som finns intill uteplatsen. Jag tror att ni kan ana formen på buxbomshäckarna men om vill se fler bilder så håll utkik här på bloggen. Jag lovar att lägga ut fler bilder när häckarna är nyklippta om några veckor.

Röd bondpion

En bild på vår mörkröda bondpion fick komma med här i inlägget…. visst är den läcker när den blommar! Pioner trivs förresten ypperligt bra hos oss i Peppinge.

Cottageträdgård på Österlen

Här på bilden ser ni vår lilla vitmålade friggebod som också står på tomten till vårt sommarhus. På norrsidan av boden, i skuggan, har jag mängder med krukor med hostor i. Hostorna trivs bra i kruka och återkommer tacksamt år efter år. Det ända jag gör är att gödsla och vattna dem kontinuerligt under sommaren.

I den buxbomskantade rabatten framför boden var det tidigare ganska skuggigt. Men efter att grannarna fällde en stor mängd träd för två år sedan är ljusläget numera ett annat. Numera är det soligt här under förmiddagen och även senare under eftermiddagen och kvällen. I denna lilla mormorsrabatt har jag bl a nävor, hortensior, aklejor, hostor, buxbomsklot och såklart mycket mycket annat.

Aklejor i många färger

På bilden ser ni mängder med akleja i olika färger i en av våra rabatter. Akleja är en lättodlad och vacker  växt som trivs bra hos oss i Peppinge. För mig är akleja en klassisk mormosväxt som också passar jättefint in i en cottageträdgård.

Uteplatsen med muren bakom

Jag avslutar med en bild till på uteplatsen intill muren! I förgrunden ser ni vår gyllenlönn som äntligen börjar växa till sig.

Ha en fin kväll alla!