Tulpaner på Länsmansgården

Februari är här och jag har nedräkning till vårmånaden mars. Å andra sidan behöver ju inte mars vara en vårmånad vilket vi vet från förra året då det var som kallast just under mars månad. Ändå vill jag tro och hoppas att våren kommer nu och att jag kan påbörja mina rundor ute i trädgården i jakt på knoppar som sticker upp ur jorden.

Detta inlägget kommer att handla om de tulpansorter som jag har valt att plantera här hos oss på Länsmansgården. Gemensamt för dem alla är att det är sorter som relativt säkert kommer tillbaka och blommar om. Naturligtvis förekommer det avvikelser men de flesta är ändå valda för just den kvalitén.

Tulipa Turkestanica

Tulipa turkestanica

Först ut i denna presentation är dvärgtulpanen Tulipa turkestanica som blommar i maj månad. Turkestancia är en söt vildtulpan där varje stängel kan få uppemot tolv gräddvita stjärnformade blommor. Då tulpanen inte blir så hög passar den att använda som botten i en rabatt med andra högre tulpansorter eller som hos mig runt en trädstam.

Turkestanica är en lättodlad tulpan med många kvalitéer och anor. Eftersom den är så gammal (beskrevs redan 1875) och har klarat sig kvar på marknaden tyder det på att många uppskattar den och fortsätter att använda den år från år.

Tulipa Purissima

Tulipa ‘Purissima

Nere vid muren utmed Länsmansvägen planterade jag för två år sedan en stor samling Tulipa ‘Purissima. Allt sedan dess har samling troget återkommit och blommat med samma antal blommor som nedgrävda lökar.

Purissima tillhör gruppen Fosteriana eller Kejsartulpaner som de också kallas. Generellt sett är Forsteriana tulpaner en bra grupp med tanke på återkommande blomning och än så länge är jag beredd att hålla med gällande Tulipa Purissima.

Tulipa Purissima i kvällsljus

Purissima i kvällsol

Jag tycker att Tulipa ‘Purissima är som allra finast när den befinner sig i övergången från knopp till utslagen blomma. Tack vare den gräddvita och vackra färgen på kalkbladen passar den också fint att kombinera med andra tulpansorter, vilket är en god kvalité att ta fasta på.

I framtiden kommer det definitivt att komma in fler Purissima i vår trädgård här på Länsmasngården. Åh visst håller ni med att Purissima är utsökt vacker i kvällssol.

Tulpanrabatten vid uteplatsen

Tulpanrabatten vid uteplatsen

Vid uteplatsen uppe vid huset har vi en rabatt omgärdad av buxbom. I denna rabatten planterade jag förra året två för mig nya tulpansorter vid namn Tulipa ‘Jan Reus och Tulipa ‘Passionale.

Jan Reus är en mörkröd tulpan med en utsökt form på blomman. Passionale är cerisefärgad tulpan och en riktig läckerbit i tulpansammanhang. För mig var det spännande att testa mörkröd i kombination med cerisrosa och med facit i hand måste jag säga att resultatet blev strålande.

Tulpaner och buxbom

Här ser ni en bild på tulpanrabatten med vår entré in till huset i bakgrunden.

Tulipa Jan Reus och Tulipa Passionale

Triumphator tulpaner

Både den mörkröda Tulipa ‘Jan Reus‘ och den cerisefärgade Tulipa ‘Passionale‘ tillhör gruppen Triumphator. Triumphatortulpaner är ofta relativt långlivade men huruvida dessa två kommer att blomma om och i vilken utsträckning det återstår att se.

Fritillaria persika och Tulipa Vanilla Cream

Tulipa ‘Vanilla Cream

I en buxbomscirken nere i den sydöstligas hörnet av vår tomt här på Länsmansgården planterade jag förra året en tulpan vid namn Tulipa ‘Vanilla Cream. När blomning så småningom kom igång i slutet av april, början av maj blev jag helt hänförd.

Tänk att en tulpan kan vara så vacker som denna med mörkt blåsvart stjälk och cremfärgad kalk. Lägg också märke till hur fin den är ihop med Fritillaria persica med sin svarta blomställning. I år har jag beställt och planterat ännu fler av tulpanen ‘Vanilla Cream’, hoppas att även du kommer att gilla den.

Tulpanäng och trampstenar

Ännu en bild på primadonnan Tulipa ‘Vanilla Cream tillsammans med den utsökta klockliljan Fritillaria persica.

Tulipa Vanilla Cream

Tulipa ‘Vanilla Cream i knopp i buxbomscirkeln nere vid Länsmansvägen.

Tulipa Labrador

Tulipa ‘Black Parrot’

I buxbomscirkeln tillsammans med  Tulipa ‘Vanilla Creamoch Fritillaria persica har jag också planterat den vackra tulpanen Tulipa ‘Black Parrot’. Black Parrot är lite senare i sin blomning än de andra lökväxterna här i cirkeln. Men för mig gör detta ingenting utan jag ser det snarare som att blomningen blir mer långdragen och härlig.

Tulipa White Triumphator

Tulipa ‘White Triumphator’

Sist ut i dagens inlägg om tulpaner på friland här på Länsmansgården är den klassiska och vita tulpanen Tulipa ‘White Triumphator. För mig har detta alltid varit en solklar favorit i tulpansammanhang och den ända nackdelen som jag ser det är att den blommar sist av alla tulpangrupper.

Formen på kalken hos Tulipa ‘White Triumphator‘ ser ut som en liten princesskrona och kanske är det detta samt att den är duktig på att komma tillbaka år från år som gör att den är så lätt att älska.

White Triumphator och Pink Diamond

Ha nu en riktig fin februari så håller vi tummarna gemensamt för att våren är inom räckhåll. En sak är säkert förr eller senare blir det ju ändå vår.

Ha det fint och bästa hälsningar från 

Karolina