Tulpaner i cirklen på Länsmansgården

Tulpantiden närmar sig med stormsteg och snart mycket snart kommer rabatterna åter vara fyllda med härliga krispiga tulpaner. Här på Länsmansgården har vi en cirkelparterre framför huset där det varje säsong händer lite olika spännande saker. När som helst kommer tulpanknoppar sticka upp här och jag och många med mig kommer att känna glädje och stor förväntan.

Anledningen till att jag en gång planterade just tulpaner i cirkeln på Länsmansgården är att tulpaner är något av det bästa jag vet. Tulpaner har så stor variation i färg och utseende och att det går att variera kompositioner med dem i det oändliga. Detta passar mig perfekt då jag gillar att hela tiden tänka nytt i våra rabatter.

Tulpaner framför Länsmansgården

Cirkelparterre fylld med tulpaner

Här ser ni en vy upp mot entrén på Länsmansgården med cirkeln i förgrunden. Som ni ser är cirkeln kantad av storgatsten satt i betong och innanför den finns en låg infattningshäck. Just denna bilden är tagen för två år sedan då vi fortfarande hade buxbom i cirkeln men då den förra sommaren drabbades av svamp fick vi byta ut den mot en låg idégranshäck istället.

Numera har vi en infattningshäck av arten Taxus baccata ‘Renke’s Kleiner Grüner. Häcken kommer från Stångbyplantskola och än så länge är vi mycket nöjda med den som ersättare för buxbom. Längre ner i inlägget ser ni bilder på hur den ser ut.

Tulpaner i parterre framför Länsmansgården

Här ser ni en bild till på cirkelparterren sett från öster och med riktning mot den västra flygeln på huset.

Tulipa Dynasty

Tulipa Dynasty

I cirkeln finns det idag några olika tulpansorter och här på bilden ser ni en av dem, den rosa och supersöta Tulipa ‘Dynasty. För mig är detta en tulpan med mycket fina kvalitéer då den ändra utseende efterhand som tiden går. När den kommer är den intensivt rosa för att sedan mattas av i färgen i takt med att blomningen framskrider.

Tulipa Orange Balloon

Tulipa ‘Orange Balloon’

En annan fin tulpansort som jag odlar i cirkeln är den orangea och stiliga Tulipa ‘Orange Balloon. Egentligen är jag ingen fantast av just organge men just här i cirkeln på våren tycker jag det passar med en tulpan som tar för sig. Tulpanen Orange Balloon är en sådan tulpan och dessutom är det bra på att blomma om år efter år, vilket också är en kvalité som jag tilltalas av.

Tulpanvy genom fönstret

Utsikten över cirkelparterren sett uppe från det runda fönstret på frontespisen här på Länsmansgården.

Tulipa Black Hero

Tulipa ‘Black Hero’

En annan tulpansort som finns i cirkeln är den bedårande svarta Tulipa ‘Black Hero. Här på bilden ser ni Black Hero i knopp och efterhand som knoppen utvecklar sig blir blomman bara vackrare och vackrare.

Black Hero är en senblommande pionliknande tulpan som med fördel kan kombinera med andra tulpansorter och andra lökväxter. Just den svarta färgen behöver andra blomfärger för att lyfta annars riskerar den att försvinna i mängden.

Nya tulpaner i cirkeln

En ny tulpansort i cirklen

Förra året bestämde jag mig för att tillföra ytterligare en färg till cirkeln och valet föll på den mörkt röda och fullständigt magiska tulpanen Tulipa ‘Jan Reus. Tanken med att föra in mörkrött i kompositionen kom från början från min vän Maria på Almbacken, då vi tillsammans ett år tidigare stått och funderat på hur cirkeln skulle kunna lyfta ytterligare en nivå. Tack bästa Maria för att vi kom att prata om detta och så rätt du hade.

Tulipa Jan Reus

Tulipa ‘Jan Reus’

Så här ljuvligt vacker är alltså  tulpanen Tulipa ‘Jan Reusoch från och med nu kommer den alltid att återkomma här hos oss på Länsmansgården. Ytterligare en anledning till att den är som klippt och skuren för vår trädgård är att den mörkröda färgen gifter sig superfint med färgen på våra fönster.

Tulipa Jan Reus och Tulipa Orange Balloon

Detta var det sista inlägget från mig om tulpanerna här på Länsmansgården. I höstas satte jag ytterligare några nya sorter som jag nu spänt väntar på ska börja blomma. Väntan är också en del av livet med trädgård och något som jag uppskattar mer och mer för varje år. Att vänta på hur något man planerat ska te sig i verkligheten inger spänning och livslust.

Jag hoppas att ni likaväl som jag blir inspirerade av tulpanernas alla fina kvalitéer och ni också fått lite bra tips sorter som även ni skulle kunna odla hemma hos er. Detta var allt för denna gången, ha det bra och på återseende.

Bästa hälsningar från 

Karolina

Tulpanfrossa och färgfrossa