För två veckor sedan var jag och min vän Åsa Langefors på besök hemma hos Kerstin Mannergren Ågren i Kivik på Österlen. Kerstin har en alldeles bedårande liten Cottage Garden i hjärtat av det lilla fiskarsamhället.

Vi blev så väl mottagna av Kerstin som bjöd på bubblande fläderblomssaft och engelska Buttercookies. Kerstin guidade oss också runt i trädgården och berättade om alla rossorter samt om trädgårdens uppbyggnad och historia.

Blåregn och buxbom i Cottage Garden i Kivik

I Kerstins Cottage Garden eller mormorsträdgård som stilen kallas, finns det en stor mängd buxbom uppdragen från sticklingar. Kerstin har också formklippt en hel del av buxbomen till roliga figurer vilka man kan se lite varstans i trädgården.

Vädret var inte riktigt på vår sida denna söndag och ett lätt regn duggade på oss under hela besöket.

Buxbomshäckar och perenner i Kerstins Cottage Garden

Cottage Garden

Ordet Cottage Garden betyder egentligen den lilla täppan eller stug-trädgården. På svenska säger vi oftast Torparträdgård eller Mormorsträdgård istället för engelskans Cottage Garden.

När man hör ordet kommer man direkt att tänka på små pittoreska stugor gärna med halmtak på den engelska landsbygden. Dessa stugor byggdes under Tudor perioden 1485-1603. Innan denna period startade odlade man mestadels växter till föda eller medicin i trädgården, men från och med nu får trädgården en annan innebörd. Helt plötsligt börjar människor odla växter för dess skönhet. Cottageträdgården nådde sin pik under den viktorianska tidsperioden 1837-1904 men används fortfarande idag men i en mera modern tappning.


Formklippt buxbom i Cottage Garden i Kivik

Vad innehåller en Cottage Garden?

En Cottage Garden innehåller i första hand den lilla stugan som också måste passa in i designen. Det går således inte med vilket hus som helst. Runt stugan finns det rabatter väl anpassade efter husets karaktär och runt tomten bör det finns ett lågt staket med en grind in till trädgården.

I en mormorsträdgård finns det oftast mängder med rosbågar och spaljéer fyllda med t ex rosor eller kaprifol. Det skall också finnas slingrande små gångar som leder runt besökaren i trädgården.

Själva hjärtat i dessa trädgårdar är grönsakslandet och som förr i tiden bidrog starkt till hushållningen i familjen. Gräsmatta är något som nästa aldrig fanns i dåtida Cottage Gardens men som i moderna mormosträdgårdar ofta är ett naturligt inslag.


Cottage Garden i Kivik

Vilka blommor innehåller en mormorsträdgård?

Svaret är fingerborgsblommor, riddarsporrar, vallmo, pioner, stockrosor och många många fler. Det är liksom mångfalden och färgspelet som utgör stilen Cottage Garden.

Perennrabatt

Växtval i en Cottage Garden

Växterna i rabatterna måste väljas med omsorg i en Cottage Garden för att på bästa sätt harmoniera designen. Både färg och form spelar stor roll och växterna planteras alltid i udda antal.

Det skall också finnas små träd i en mormorsträdgård men det är viktigt att dessa träd inte blir för höga så att de dränker bilden av den lilla stugan. Träden får gärna vara fruktträd.

Det får också gärna finnas små buskar och bärbuskar i rabatterna och ibland även örter och grönsaker planterade inne bland blommorna. Klätterväxter är förstås också ett måste i en mormorsträdgård.

Vallmo och vit allium i mormorsträdgård

Ha en skön helg!

Bästa hälsningar från Karolina