Lugnet i Peppinge

För några veckor sedan var jag och familjen i vår sommarstuga i Peppinge på Österlen. Det var en sådan där lugn och skön helg utan måsten. Ibland är hösten intensiv och då behövs tid för vila och återhämtning och vad är väl bättre än en helg på landet med nära och kära.

Anisisop och buxbom i Peppinge

I Peppinge har jag lätt att gå ner i varv och dessutom blir jag glad av vår trädgård och tiden med familjen. Ofta får jag också en energikick av besöket vilket gör det lättare när vi återvänder hem till Dalby och vardagen igen.

Trampstenar i gräsmattan i Peppinge

Sommarblommor i kruka

I år har vi haft mycket krukor med sommarblommor att ta hand om i stugan. Kanske är det korkat att ha så många krukor i en trädgård man inte regelbundet är i, men vad gör man när blommor är ens livselixir?

Uteplatsen och buxbomsrabatten i vårt sommarhus i Peppinge

Perennrabatten

På bilden ser ni vår stora perennrabatt framför huset. Denna rabatten har sin högtidspunkt under sensommaren och om ni tittar noga hittar ni både  sköldpaddsört, fackelblomster och höstflox.

Hängpelargoner i balkonglådor

Kaskadpelargoner ett måste

I år har vi planterat mängder av kaskadpelargoner i våra blomsterlådor och urnor. Sorten jag valde i våras heter Pelargonium ‘Balcon Rosa’ och är en helt fantastisk utplanteringsväxt. Ända sedan planteringen i mitten av juni har det blommat i överdåd. Det ända vi har gjort är att vattna och gödsla rikligt.

Hängpelargoner och Agapanthus

Agapanthus en favorit

Agapanthus är en favoritväxt i min trädgård och i Peppinge har vi flera olika Agapanthus eller Afrikas Blå lilja som de heter på svenska. På bilden ser ni en vitblommande Agapanthus vid entrén in till huset.

Agapanthus är en medelhavsväxt som inte är härdig i Sverige på vintern och därför vinterförvarar vi vår plantor i boden på tomten. Håller man temperaturen runt 6 grader samt använder ett ljust utrymme kan Agapanthus överleva många år i kruka.

Här kan ni läsa mer fakta om Afrikas blå lilja http://www.odla.nu/inspiration/agapanthus

Entrén och planteringsbordet

Så här ser rabatten vid den andra uteplatsen ut. Längs fram i bild syns vidjehortensian ‘Anna Bell’ tillsammans med blåa glaskulor från Trädgårdsverkstan. Lisen Mahrs, som gör smidestavarna, är så skicklig och om ni vill veta mer ska ni kika in på http://www.tradgardsverkstan.com/omoss.html.

I bakgrunden skymtar entrén och vår lilla krukhörna fram mellan blommorna.

Muren och uteplatsen

Mera sol tack…

När vi besökte Peppinge denna härliga augustihelg kunde vi äntligen sitta en stund i våra nya utemöbler på terassen. I sommar har vi inte suttit här många gånger pga allt regnandet. Nu står min förhoppning till nästa sommar….och lite varmare väder med fler utesittarkvällar.

Buxbomsrabatten

När jag skriver detta blogginlägg vräker regnet ner utanför mitt fönster. Nu är sommaren slut och hösten är redo att ta över rodret. Normalt brukar jag vara lite småtrött på trädgård så här i mitten av september…ja kanske inte på trädgården som sådan utan mer på att klippa fula blomställningar och kratta bort fallfrukt från gräsmattan.

Även ogräsrensningen börjar ta ut sin rätt i september månad och när så oktober inträder slutar jag rensa för att istället glädjas åt alla de vackra höstfärgerna som dyker upp överallt hos mig. Tänk så fort det kan gå från en årstid till en annan. Jag hoppas att ni gillar bilderna i inlägget och att ni finner glädje i vad jag skriver. Själva ska jag plocka fram dessa goda sommarbilder i vinter när energin tryter och trädgårdssuget är som störst!

Ha en jättefint fredag och tack för att just du läser!

 Karolina