Snyggt med hosta i kruka

I vårt sommarhus i Peppinge har jag en hel vägg fylld med terracottakrukor. I krukorna odlar jag hosta eller funkia som denna rara växt också kallas.  Hostan är verkligen en perfekt växt för kruka då den är så robust och tålig. Dessutom finns denna fina bladväxt i en mängd olika variationer både när det gäller storlek på blad, höjd, bladform och bladfärg. Jag tycker det är snyggt att kombinera olika höjder och bladfärger och på så vis få ett snyggt men enkelt stilleben in mot husväggen.

Hosta i terracottakrukor

Hostan har mångsidig användning i trädgården. Dels går det att odla hosta i rabatten i skuggan, vid en dammen eller i krukor för att nämna några exempel. En hosta tar tid på sig att utvecklas och växa till sig, så räkna med tre-fem år.

Hosta

Den bästa platsen för att odla hosta är på en lätt skuggig och inte alltför torr växtplats. Hostan trivs också vid ett skyddande träd eller buske eller som hos mig intill en husvägg. Om du vill läsa mer om hostor och odling tycker jag du ska gå in på http://www.odla.nu/inspiration/hosta

Hosta och klätterhortensia

Övervintra hosta i kruka

Det går bra att övervintra hostor i krukor, åtminstone i de varmare zonerna av landet. Om du istället bor längre norrut går det även bra att vinterförvara hostorna i ett frostfritt garage eller liknande. Men glöm då inte att slå på dem en skvätt vatten någon gång under vintern så att de inte torkar ut fullständigt.

Jag brukar ställa våra krukor under takskägget på huset, på så vis får krukrna lagom med vatten. Inte för blött och inte för torrt helt enkelt. Är det kallt under en längre tid skyddar jag ibland krukorna med väv, men det är sällan detta händer i Skåne.

Hosta

Vilken jord ska man använda?

I mina krukor använder jag alltid en högklassig urnjord (U-jord, P-jord eller Perennjord). Det är alltid viktigt att välja en bra jord redan från början eftersom hostorna ska stå länge i krukan. Fuskar man är det risk att hostan inte växter till sig och blir så frodig som man vill att den ska bli. Dessutom brukar jag gödsla mina hostor med både kogödsel och hönsgödsel på våren i mars. Då har de fått det bästa möjliga läget för att sedan kunna utveckla fina blad.

Hosta

Hostan kommer från asien

Kina, Korea och Japan är ursprungsländerna för hostan. I slutet på 1700-talet kom den till Europa. Idag finns hundratals sorter och tusentals varieteter att tillgå i otaliga storlekar, utseenden och bladfärger och då den även har fina blomstänglar, ges den numera med all rätt en framträdande roll i många sammanhang.

Ha det fint!

Hälsningar Karolina