Vilket eländigt sommarväder det var i år, mängder med regn och nästan inget solsken som torkade upp i rabatterna. Normal gillar jag somrar som är lagom varma och det brukar inte störa mig nämnvärt att det regnar, men i år blev det helt enkelt lite för blött hemma hos oss på Länsmansgården.

Svampsjukdom på buxbom

Svampsjukdom på buxbom

I vår cirkelparterre framför huset satte vi en buxbomshäck för två år sedan och lagom till denna sommaren hade den växt till sig och blivit tät och fin. Men då sommaren var som den var ledde detta till att alla de fina buxbomsplantorna drabbades av en allvarlig svampsjukdom och tappade alla bladen.

Svampsjukdomar på buxbom blir mer och mer vanligt i vårt land och som ni kanske vet gynnas svampen av regn och dåligt väder. På Jordbruksverket kan ni läsa mer om två av de vanligaste sjukdomarna som drabbar buxbom i Sverige.

Krukodlade plantor av Taxus baccata 'Renkes Kleiner Grüner'

Mötet med Stångby Plantskola

Det var en stor sorg att se buxbomshäcken förfalla och det värsta av allt var att jag inte visste vad för typ av häck jag skulle plantera istället. Sedan träffade jag Gustav Nässlander på Stångby Plantskola som sa att det fanns en ny fin idegranssort som säkert skulle in passa hos oss.

Ja ni förstår helt plötsligt kändes livet lite lättare att leva. Ja inte för att en infattningshäck är livsavgörande, det är den ju inte, men för att nu kunde jag behålla min idé om en parterreplantering i cirkeln framför huset.

Nyplanterade plantor av Taxus baccata 'Renkes Kleiner Grüner'

Den infattninsghäck som Gustav rekommenderade mig var en idegranshäck  vid namn Taxus baccata ‘Renke’s Kleiner Grüner’.

Taxus baccata ‘Renke’s Kleiner Grüner’

Främst är sorten ‘Renke’s Kleiner Grüner’ framtagen för att ersätta buxbom och eftersom sorten är tät och har ett brett och buskigt växtsätt passar den utmärkt när man vill forma låga häckar. Höjden blir ca 0,5-0,7 m och då alla plantor är hankloner gör detta att häcken inte bär någon frukt.

Infattningshäckar av Taxus baccata 'Renkes Kleiner Grüner'

Antal plantor per löpmeter?

Jag valde att sätta små idegransplantor i storleken 15-20 cm, både i cirkeln och längs med inkörseln. För att häcken fortfarande skulle upplevas som tät och fin redan från start, valde jag att sätta 8 st plantor per löpmeter.

Tittar ni på bilden ser ni hur tätt och fint slutresultatet blev och jag är otroligt tacksam över att vi valde just denna sortens häck.

Låg idegranshäck

Cirkelparterre med mönster

I cirkeln kunde jag återskapa mönstret som buxbomen tidigare utgjort och som jag även har i min företagslogga. Kika gärna in på min hemsida om ni vill veta mer om mitt företag Länsmansgården Design.

Mönstret som jag använt mig av är ett gammalt parterremönster som har rötter långt tillbaka i 1700-talets Frankrike. Senare har mönstret även använts i England och av en av mina stora idoler den berömda och inspirerande Gertrude Jekyll.

Vill du veta mer om Gertrude Jekyll kan ni kika här:

Gertrude Jekyll

En kort film om Gertrude Jekyll

Låg infattninshäck Taxus baccata 'Renkes Kleiner Grüner'

Avslutningsvis vill jag passa på att tacka Stångby plantskola för alla fina idegransplantor och för ett gott samarbete vid beställningen.

Är det sedan någon av er läsare som är sugen på en idegranhäck (och bor här i Skåne) kan jag säkert hjälpa er med en beställning. Stångby plantskola säljer sina växter till företag och inte till privatpersoner, så är ni intresserade av just denna idegranssorten går det bra om ni vänder er till mig istället för till plantskolan. Skriv gärna ett mail till mig i så fall. Min adress är karolina@lansmansgardendesign.se.

Parterre med idegran på Länsmansgården

Hoppas ni alla känner inspirerade av inlägget och att ni får en fin avslutning på veckan .

Ha det gott och hälsningar från 

Karolina