Novis på narcisser

För två år sedan lite drygt planterade jag mina första narcisser här på Länsmansgården. Tidigare hade jag inte varit så förtjust i narcisser, eftersom dessa för mig som så många andra mest innebar klassiska gula påskliljor. Varför jag inte fördjupat mig i gruppen narcisser tidigare vete gudarna, men det hade helt enkelt inte blivit så.

Plötsligt öppnade sig en helt ny värld för mig, det fanns ju så mycket fint att välja på. Dessutom är ju narcisser tåliga och robusta vilket definitivt passar mig och mitt sätt att tänka trädgård. Många sorter kommer troget igen med fin blomning år efter år och detta är en kvalité som jag verkligen uppskattar.

Narciss Thalia

Återkommande narcisser

Planterinen av narcisser hade föregåtts av en rad diskussioner om goda sorter med min trädgårdsvän Karin Sjölin. Karin är jätteduktig på olika lökväxter och då hon arbetar som landskapsarkitekt med bl a blomsterprogram för Lunds Stad, är hon också kunnig på vad som är återkommande och tåligt.

Narcissen ni ser på bilden ovan är en orkidénarciss vid namn Narcissus Triandrus-gr. ‘Thalia. Just denna narcissen är en välkänd och odlingsvärd sort som togs fram redan 1916. Sorten har med andra ord sina år på nacken, vilket också är ett bevis på för hur uppskattad den är.

Narciss Mount Hood

Narcissus pseudonarcissus ‘Mount Hood’

Nästa fina narciss med stort odlingsvärden är den återblommande och vackra Narcissus pseudonarcissus ‘Mount Hood. Detta var den narciss som jag planterade först här på Länsmansgården och fortfarande är jag mycket nöjd med både till utseende och tålighet.

Våra Mount Hood står i söderläge precis intill en himalajabjörk i lerjord och som det verkar trivs de med det. Det stora problemet just nu är att lökarna ynglar av sig och att vi får lite väl fullt på ett och samma ställe. Så kanske jag ska försöka gräva upp några och placera ut på annat håll i trädgården efter blomning.

Mount Hood och Snowboard

Narcissus Snowboard

Till höger om Mount Hood står en annan fin narciss som heter Narcissus ‘Snowboard. Jag tror att detta är en stjärnnarciss men låter det vara ett antagande då jag inte är riktigt säker. Något jag däremot är säker på är att denna vackra sort får mitt hjärta att klappa lite extra.

Snowboard är en genomgående vit narciss med en välformad krona och en stilig kalk. Nästa vår hoppas jag kunna skörda buketter från vår Snowboardäng som ligger strax nedanför björken. Hjälp mig hålla tummarna för att det faktiskt fungerar.

Narciss Snowboard

Ser ni så vacker den är denna Narcissus ‘Snowboard, både nätt och ståtlig på samma gång.

Narcisser i trädgården på Länsmansgården

Jag grupperar ofta narcisser

Vår trädgård här på Länsmansgården är på 2600 m2, dvs en ganska stor bit mark. Därför har jag mestadels valt att plantera våra narcisser i grupper. Anledningen till att jag ofta grupperar narcisser är att de syns tydligare på håll samt att intrycket blir mer sammanhållet och mindre rörigt.

Jag vet att det råder delade meningar om hur och vad som är snyggast när man komponerar en rabatt. Vissa gillar att det ser naturligt ut och gillar således att mixa växter med varandra. För min del har jag lite svårt för alltför blandade rabatter, jag gillar grupperingar och att känna ordning.

Narciss Dancing Moonlight

Narcissus ‘Dancing Moonlight

Det bästa är ändå att man är fri att göra precis som man vill i sin egen trädgård och det tänker jag göra även i fortsättningen. Vad jag också kommer att fortsätta med även i framtiden är att rekommendera denna fina narcissen vid namn Narcissus ‘Dancing Moonlight. Denna creamfärgade narciss är jättesöt tycker jag och ett riktigt smycke i trädgården på våren.

Narcisser i rabatterna på Länsmansgården

Avslutningsvis kommer här en bild från gången nere vid muren där det numera bor flera olika narcissorter. Eftersom rabatterna här är relativt nyanlagda finns det fortfarande hål och rum för fler spännande sorter, men vilka får framtiden utvisa.

Ha det så bra och på återseende!

Bästa hälsningar från Karolina