Kvistar och grenverk i vas

Nu är vi inne i februari och den kanske kallaste månaden på hela året. Här i Skåne är det snö och minusgrader ena dagen och plusgrader och gråväder den andra dagen. Vädret har liksom svårt att bestämma sig vilket påverkar mig mer än vad jag egentligen vill erkänna och februari är inte precis någon favoritmånad i mitt tycke.

För att lyfta månaden och vintern mot lite vårigare toner brukar jag ta in kvistar och grenverk från trädgården. Kvistar i vas ger hopp om det som komma skall samtidigt som det är både spännande och glädjande att se de små knopparna skicka ut.

Körsbärskvistar och pärlhyacinter

Körsbärskvistar

Först ut bland bra grenverk att ta in och sätta i vatten är körsbär. Körsbärskvistar gör sig fint i en lite högre vas som här i en regnfärgad Alvar Aalto vas från Iittala.

rosa tulpaner och körsbärskvistar

Ett annat sätt att använda körsbärskvistar är tillsammans med tulpaner i en cylinderformad vas. Buketten ni ser på bilden består endast av rosa tulpaner och körsbärsgrenar och är bara slarvigt nersatt i vatten. Ibland tycker jag det är fint med en bukett som inte är hundraprocentigt ordnad och bunden.

vide i glasvas

Vide – en solklar favorit

Nästa grenverk är vide och jag måste säga att just dessa grenar är omåttligt populära här hemma hos mig. Säljen har små mjuka videkissar och ända sedan jag var liten har jag älskat dessa sammetslena knoppar. Dessutom är vide jättesnyggt att sätta i vatten i vas, så varför inte köpa med er en bunte hem nästa gång ni ser vide i affären.

björkris och narcisser

Björkris långt innan påsk

I februari brukar jag börja plocka in björkris från skogen. Runt omkring där vi bor finns gott om skog som gallras under vintermånaderna och ofta ligger det kvar björkris på marken. Märk väl att man inte får klippa grenar från björkar som växer, utan ta det som ligger kvarglömt på marken.

Är du osäker på vett och etikett i skog och mark kan det vara bra att kika lite extra på Naturvårdsverket.

björkris och hyacinter

En stor fördel med björkris är att det är både billigt och lätt att få tag i. Att det sen dessutom är snyggt och ger en tydlig vårkänsla höjer ju affektionsvärdet ytterligare en nivå.

kastanjegrenar

Kastanjegrenar – ack så vackert

Kastanj är ju ett träd som inte får beskäras på våren pga att det är en blödande art. Förra våren tog vi bort våra två rödblommande kastanjer på baksidan av huset, eftersom båda träden hade drabbats av kastanjeblödarsjuka och inte gick att rädda.

Som ni förstår tog jag då även tillfället i akt och räddade in några grenar inomhus. När sen knopparna började spricka blev jag helt lyrisk för ack så vackert det är med kastanjeknoppar som brister.

Grön vas med körsbärskvistar

Ha nu en fortsatt fin vecka och njut av vintern du som kan. Själv tänker jag fortsätta att längta efter våren och plocka in mängder med kvistar och grenverk.

Bästa hälsningar från

Karolina