Julstjärnor på Länsmansgården

Nu är vi äntligen inne i decembermånad och julen känns inom räckhåll. För mig innebär jul- och adventstider alltid en del förberedelser här på Länsmansgården och så fort vi närmar oss första advent brukar jag sätta igång med adventsbestyren.

Ofta innebär advent att fönstren fylls med adventsstjärnor, ljusstakar och såklart med vackra julstjärnor i olika färger. Förr om åren hade jag svårt för just julstjärnor, varför vet jag inte men jag tror att jag tyckte att julstjärnan var lite tantig. Kanske är det också därför jag numera gillar den så mycket…jag är ju på väg in i tantåldern :-).

Röd julstjärna i köksfönstret

Åh andra sidan handlar det väl också om hur man kombinerar en växt med olika tillbehör som krukor, vaser och liknande. Här på bilden ser ni en ett av mina köksfönster där jag satt en vacker rödskiftande julstjärna i en gammaldags kruka med tassar. Ofta tycker jag att julstjärnor gör sig fint i krukor med lite höjd eller i en lite större och generösare kruka med fat under.

Röda julstjärnor som snittblommo

Julstjärnor som snittblommor

Förra året lärde jag mig också att använda julstjärnor som snittblommor. Knepet för att få en lång hållbarhet hos julstjärnan om du använder den som snittblomma är att du spolar stjälkens snittyta med 60 gradigt varmvatten.

Om sedan julstjärnan hänger i vasen efter någon dag kan du göra om proceduren under förutsättning att du diskar vasen och gör en ny fräsch snittyta hos stjälken. Har du tur står sedan julstjärnorna under flera veckors tid på detta sätt.

Små vaser med röda julstjärnor

Jag tycker det är både adventfint och inspirerande med julstjärnor i vas istället för i kruka.

Aprikosa julstjärnor i vaser

Nuförtiden finns julsjärnor i många härliga färger och former. Här på bilden ser ni en aprikosfärgad sort som jag förälskat mig i och naturligtvis går även denna att sätta i vas.

Aprikos julstjärna i vasen Äng

I vasen Äng passar också julstjärnor fint in och visst är fatet under vasen jättesnyggt. Fatet kommer från Skultuna och är en trevlig julklapp till någon som gillar inredning.

Julstjärnor i fönstren till advent

De julstjärnor jag tycker bäst om är de aprikosfärgade sorterna. Tack vare den fina aprikosa färgen går det att använda dem betydligt tidigare än de klassiskt vita och röda julstjärnorna som hör ihop med julen. Egentligen tycker jag att man lika gärna skulle kunna kalla dessa för höststjärnor med tanke på att de passar att använda redan i oktober och i november.

Silleben med vita julstjärnor

Skötelråd för julstjärnor

När det gäller skötsel av julstjärnor kan detta vara lite knepigt och kanske är det därför som många människor undviker att köpa dem. Här nedan följer en artikel från Blomsterfrämandet om de vanligast misstagen vi gör med våra julstjärnor.

Vita julstjärnor

Själv köper jag ofta lite större exemplar av julstjärnor, då min erfarenhet säger mig att dessa håller bättre och är mindre känsliga.

vit julstjärna i kopparhink

På tegelgolvet i hallen här på Länsmansgården har jag placerat en stor grönvit julstjärna i en gammal kopparhink. Just färgen på julstjärnan ihop med teglet och den gamla atmosfären här hos oss tycker jag särskilt mycket om. För mig är detta advent och julstämning när den är som bäst.

Limefärgad julstjärna

I en annan kopparkittel tvärsöver rummet har jag satt en annan julstjärna men denna är limegrön i färgen (kanske är det svårt att se skillnad på bilderna). Just denna färgen tycker jag är superläcker och om nu julstjärnan håller måttet tänker jag använda den till nyår i någon av bordsarrangemangen. Limefärgade blommor känns både piggt och fräscht till nyår och passar perfekt till en nyårsduknig.

Jag avslutar detta blogginlägg med en bild på stearinljus och hyacinter. Hoppas att ni alla blivit lite inspirerade av mina bilder på julstjärnor och att ni kanske rent av går iväg till blomsteraffären och inhandlar en egen julstjärna. Ett tips från mig då är att ni väljer någon av de svenskodlade sorterna som finns på marknaden. Gör ni det är ni hjältar ska ni veta. Genom att köpa svenskodlade sorter stödjer du också Sveriges odlare och ser till att hantverket lever vidare i vårt land. Ett tips är att titta efter märket Från Sverige när du handlar, så blir det enkelt att göra ett medvetet val.

Lycka till och ha en fin dag alla!