Julstämning utomhus hemma hos en av mina kunder

Nu var det ett tag sedan som jag tittade in här på bloggen och gjorde ett inlägg. Hösten har varit otroligt intensiv i år med många spännande projekt både privat och i företaget, så tiden har inte riktigt funnits där. Idag däremot fick jag äntligen lite tid över att göra ett inlägg och vad passar väl då bättre i adentstider än lite härlig julstämning utomhus.

Många av er vet säkert redan att jag arbetar som trädgårdsdesigner med mitt egna företag Länsmansgården Design. Vad kanske inte alla vet är att jag förutom att rita trädgårdar till företag och privatpersoner även gör en del stylinguppdrag. Till exempel kan det röra sig om att arrangera krukor och växter vid en en entré eller som i detta fallet julstämning utomhus i en hel trädgård.

Julstämning vid entrén

Ett bra och prisvärt hjälpmedel när man ska skapa julstämning utomhus i trädgården är att använda sig av granris. Nobilisgran är också pålitlig och håller barren länge utomhus på vintern, en klar fördel då jularna numera ofta är relativt varma vädermässigt här nere i söder.

Granris och krukor vid entrén

Jag brukar använda mig av granris i både krukor, korgar samt även lägga granris på marken runt mina arrangemang. På detta sätt får man direkt en julig känsla och dessutom blir det fylligt och snyggt på ett kick.

Hyacinter och lyktor skapar julstämning

Bra växter för att skapa julkänsla

Bra växter som jag brukar använda i krukor och som ger en fin julkänsla är hyacinter. Vill man kan man låta hyacinterna stå på ett varmt ställe och slå ut någon dag innan man planterar ut dem på trappan. Är de utslagna så håller de sig sedan fina tills dess att det är tid att plocka bort dem, om inte snön kommer och förstör dem förstås.

Vita julrosor i rostig kruka

Julrosor är tåliga och vackra

När jag gör vinter- och jularrangemang är en annan av mina favoriter julrosor. Gärna vita julrosor (Helleborus niger) som dem ni ser på bilden men det händer att jag även använder rödrosa julrosor i vissa av mina krukor. Julrosen är en tålig växt och klarar att stå ute även vid några minusgrader. Visserligen lägger den sig gärna ner vid för kalla temperaturer men när sedan det blir varmare igen reser den sig fint.

Glaskupa och vintergrönt

I år har jag även använt mig av en del vintergröna växter för att lyfta arrangemangen. På bilden här ser ni järnek som ju passar fint både på hösten och i juletider. I en av de andra krukorna ser ni silvergirland (Leucophyta brownii) som också den är en tålig och fin växt. Silvergirland står sig bra fram tills dess att det är tid att riva krukorna och plantera vårblommor i aprilmånad.

Mossa och fuskäpplen utomhus

Mossa är så mycket jul

I många av mina arrangemang och krukor använder jag grönmossa och kuddmossa. Både grönmossa och kuddmossa finns att köpa i din blomsterbutik eller på ett välsorterat gardencenter. I krukan som ni ser på bilden har jag först lagt jord i botten och sedan mossa på toppen. För att ytterligare höja julstämning har jag dessutom pyntat med fuskäpplen i mossan men det skulle ju lika gärna kunna vara kottar eller något annat fint som finns att tillgå.

Krukor med mossa och äpplen

Här ser ni ytterligare en bild på krukorna med mossa och äpplen.

Granrisgirlang och lusthus

Tittskåp i trädgården

Hemma i trädgården hos min kund finns ett alldeles underbart litet lusthus och självklart måste även detta pyntas i juletider. För att förstärka den mysiga känslan har jag valt att göra lusthuset som ett tittskåp väl synligt inifrån huset. Runt fönsterna har jag monterat en granrisgirlang och i girlangen har jag monterat små varmt lysande ljus. Jag har också pyntat med krukor och korgar intill dörren in till lusthuset och naturligtvis också använt mig av lyktor med batteriljus.

Julfint i lusthuset

Inne i lusthuset har jag också julat till det. Här inne är temperaturen runt 8 grader och därför går det bra med både amaryllisar och julrosor här. I ett krus på bordet står tallris och i ett annat granris med belysning i. Tack vare belysningen blir lusthuset fint även på kvällen när mörket sänkt sig över trädgården.

Julfint lusthus

Här ser ni en närmare vy över lusthuset och granrisgirlangen.

Julros i lerkruka

I en mossig lerkruka står en vit julros i fönstret på lusthuset. Julrosor är verkligen eleganta och hos detta exemplar där bladen är bortklippta framträder de vackra blommorna ännu tydligare.

Lyktor mossa och hyacinter

Uppe på terassen finns ett bord med lite smått och gott. Tanken är att min kund ska kanna stå inne och titta ut på allt det fina på nära håll. Bland annat finns här hyacinter, julrosor, små lyktor och en stor och härlig krans fylld med belysning.

Julrosor i kruka

På ett bord strax intill ännu fler söta små vita julrosor i krukor.

Julgran med kulor utomhus

Sist men inte minst måste jag visa er en bild på en av julgranarna som jag i år klätt med silverkulor. Bredvid julgranen i ett av träden har jag även hängt upp två stycker silverstjärnor som lyser stämningsfullt på kvällen.

Detta var den sista bilden med tema julinspiration utomhus och jag hoppas att du som läst har fått lite tips på hur man kan göra för att skapa julstämning i sin egen trädgård.

Ha det fint så ses vi snart igen!

Bästa hälsningar från Karolina