Höstmässa hos Mäster Grön

I onsdags var jag inbjuden till Mäster Gröns Höstmässa i Helsingborg. I inbjudan från Mäster Grön beskrevs mässan som “en värdefull mötesplats för branschen, såväl kunder, odlare, växtförmedlare, förädlingsföretag och journalister/influensers” vilket kändes mycket lockande och intressant.

På onsdagsmorgonen begav jag mig således iväg upp till Helsingborg och med mig som sällskap hade jag mina två vänner Maria Dremo Sundström som driver Almbacken Trädgårdsdesign http://www.almbacken.se/about/och Åsa Langefors trädgårdsjournalist/skribent som driver företaget Ord Ur Jord https://ordurjord.wordpress.com.

Rudbeckia, ny sort hos Wändels Perenner

Vad är Mäster Grön?

“Mäster Grön har sina rötter från 1950-talet då ett antal producenter av frukt, grönsaker och prydnadsväxter gick ihop för att skapa en gemensam försäljningsorganisation. Då bildades Trädgårdshallen i Helsingborg (ekonomisk förening) och tanken var att de skulle kunna erbjuda ett samlat sortiment till marknaden. År 1992 bildades så det “nya” Mäster Grön som enbart arbetar med försäljning av prydnadsväxter.

I runda tal hanterar Mäster Grön värdemässigt ca 40 % av den svenska produktionen av kruk- och utplanteringsväxter i Sverige. Detta motsvarar ca 40 miljoner växter per år eller 110.000 krukväxter per dag året om. Dock varierar omsättningen mycket över året på grund av stora säsongssvängningar. Ca 40 % av årsomsättningen ligger under utplanteringssäsongen från slutet av april till mitten av juni”. (Texten är delvis hämtad från Mästergröns hemsida).

Vill ni läsa mer om Mäster Grön kika in på http://www.mastergron.se

(På bilden ser ni Echinacea ‘Eccentric‘ från Wändels perenner).

Vacker ljusblå riddarsporre från Wändels Perenner

Wändels Perenner

På bilden ser ni en ny riddarsporre som jag förälskade mig när jag besökte montern hos Wändels Perenner http://wandels.se. Wändels stod som utställare på mässan och hade såklart med sig många spännande nyheter.

Dels upptäckte jag en supersnygg rudbeckia som jag tror heter Echinacea ‘Eccentric’ och som ni ser på den föregående bilden i blogginlägget och dels den fullkomligt magiska riddarporren (på bilden ovan) som heter Delphinium ‘Highlander Moonlight‘. Riddarsporrar är verkligen en favorit hos mig och hur snygg var inte den här nya sorten på en tiogradig skala… Jo 10 såklart!

Kål som utplanteringsväxt

Näst på tur var Blomsterfrämjandets monter och såklart möttes vi av en stor dos härlig inspiration och lekfullhet!

Vad är Blomsterfrämjandet?

Jo “Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskodlade krukväxter, lökväxter, utplanteringsväxter och tulpaner”. http://www.blomsterframjandet.se

“I Blomsterfrämjandet ingår projekten Tulpankampanjen, Stars for Europe, Årets Pelargon samt Pelargonium for Europe”.

“Blomsterfrämjandet ägs av LRF Trädgård med bland annat svenska odlare samt ett antal andra aktörer inom trädgårdsnäringen som medlemmar”.

(Texten ovan är hämtad från Blomsterfrämjandets egen hemsida).

Ljusrosa cyklamen i lerkruka och rostiga ägg

Varför inte klippa av lite av bladen på en cyklamen så att blomstänglarna framträder lite tydligare? Snyggt tycker jag.

Möte med härliga människor hos montern hos Blomsterfrämjandet

I montern hos Blomsterfrämjandet blev det såklart lite prat med Malin Hidesäter (i mitten på bilden). Mitt härliga gäng som jag hängde med på mässan syns också här även om bilden är lite suddig. Från vänster ser ni Maria Dremo Sundström, Åsa Langefors, Cecilia Tidstran och Lydia Jeppsson….det är alltid lika roligt att träffa er fina vänner!

Talk och trendspaning hos Mäster Grön (på bilden syns Kristina Darth)

Föredrag och trendspaning

Under mässan pågick även korta föreläsningar. Här på bilden ser ni kunniga Kristina Darth som talade om trendspaning gällande både inomhus- och utomhusväxter. Mycket spännande och givande!!

High Chaparall med mörka blad

Just nu är kaktusar hett i inredningssverige och på bilden ser ni en superläcker High Caparall med inslag av kopparbrunt på bladen.

En härlig höstbukett

Avslutningsvis kommer här en härlig höstbukett som jag såg i en av montrarna på mässan. Denna inspirerande kreation vill jag gärna skicka vidare till alla er kära läsare med en hälsning från mig! Tack för att just du läser min blogg och för att du finns där.

Ha en riktigt skön helg!

Bästa hälsningar från Karolina