Vinterblommande Hamamelis hos paret Lustüs

I helgen besökte jag och mina trädgårdsvänner Bente och Oves Lustüs trädgård i Vordingborg på Sydsjaelland i Danmark. Bente och Ove är sanna trädgårdsfantaster och deras have är fylld med ett spännande växtmaterial.

Paret Lustü har ett stort intresse för snödroppar och därav vårt besök. Utöver mångfalden snödroppar tittade vi också på de fina vinterblommande trollhasslarna som finns i trädgården. Det är också trollhassel, Hamamelis som detta inlägg kommer att handla om.

Haveselskabet

Bente Siiger Lustsü är ordförande i en av Haveselskabets kretsar, den som ligger på Sydsjaelland och på Mön. Vill ni veta mer om Haveselskabet och dess verksamhet eller kanske rent av bli medlem kan ni kika här:

Hamamelis x Intermedia 'Allgold'

Trollhassel

På bilden ser ni min vän Åsa Langefors tillsammans med Ove Lustü i samspråk om en av de vackra trollhasslarna. Den trollhassel som ni ser skymta bakom paret är Hamamelis x intermedia ‘Allgold’ .

Vill ni veta mer om gruppen trollhassel kan ni hitta mer information här:

Hamamelis x intermedia 'Cyrill'

Här ser ni en bättre bild på den ljusgula och utsökta trollhasseln Hamamelis x intermedia ‘Allgold’. Visst är den vacker både i växtsätt och i vinterblomning.

Hamamelis, trollhassel

Till höger i bild står en av de vanligaste arterna när det gäller trollhassel, Hamamelis x intermedia ‘Pallida’. ‘Pallida’ är mörkare gul i färgen än den tillhöger stående sorten ‘Allgold’. Växtsättet skiljer sig också något då ‘Pallida’ är mer vasformad än vad ‘Allgold’ är.

Hamamelis x intermedia 'Cyrille'

Vinterfägring

Själv är jag mycket förtjust i vinterblommande buskar vilket kommer sig av att jag skrev mitt examensarbete i just detta ämne våren 2014. Är du intresserad av att veta mer om vad man ska tänka på när man designar en trädgård med vackra vinterkvalitéer får du gärna läsa vidare här:

Trollhasseln som ni ser på bilden vet jag inte namnet på dessvärre och jag vågar heller inte gissa. Kanske är det någon av er läsare som vet sortnamnet?

Hamamelis x intermedia 'Livia'

Här ser ni den röda skönheten Hamamelis x intermedia ‘Livia’. ‘Livia’ är en av föräldrarna till den vackra och kända sorten ‘Diane’ och som jag har i min egen trädgård. I skrivandets stund har min ‘Diane’ ännu inte slagit ut och jag väntar med spänning på att det snart ska ske.

Vill ni veta mer om Hamamelis x intermedia ‘Livia’ och ‘Diane’ hittar ni det här:

Kopparlönnar i vinterlandskap

Ett av mina favoritträd i trädgården är kopparlönnen, Acer griseum. Hemma hos Bente och Ove finns två vackra exemplar av kopparlönn och som paret planterade för ca 25 år sedan. Visst håller ni med mig om att detta är ett träd med fin stamkvalité och stamfärg?

vinterblommande trollhassel

Avslutningsvis kommer det en sista bild på den vackra Hamamelis x intermedia ‘Allgold’. Nu ska jag ut i boden och pyssla om mina nyinköpta julrosor, ha det fint så ses vi snart igen.

Bästa hälsningar 

Karolina