Dahlior på Länsmansgården

I vintras beställde jag mängder av dahlior i rosa toner till rabatterna här på gården. Då jag var lite sent ute med min beställning fick jag inte de sorter som jag önskade (de var redan slutsålda) men trots detta måste jag säga att resultatet nu är enastående. Jag är så nöjd med plantorna och hur de har utvecklats och sen flera veckor tillbaka bjuder de på en fantastisk blomning.

Dahlior i rosa toner

Dahliasorter hos mig

Sorterna jag beställde och som ni ser på bilderna heter följande:

  • Dahlia ‘Karma Amanda
  • Dahlia ‘Boy Scout
  • Dahlia ‘Purple Pearl
  • Dahlia ‘Kiev
  • Dahlia ‘Eveline
  • Dahlia ‘ Jan Van Schaffelaar
  • Dahlia ‘Bishop of Leicester
  • Dahlia ‘Pink Perception

(Den röda och gula Dahlian ni ser på bild finns inte med i listan ovan).

Närbild på dahlian 'Boy Scout'

En av favoritsorterna är denna läckra Dahlia vid namn ‘Boy Scout’, visst är den underbar?

Dahlior längs uppfarten

Så här skriver Dahliasällskapet om vilken skötsel som krävs för att dahlian ska trivas

“Vanlig trädgårdsjord, lite gödsel vid planteringen och sol är egentligen allt som krävs för att dahlior ska trivas. En dahlia i full sol blir praktfull men det går också bra att odla dem i halvskugga. Några odlare tycker till och med att blomningen förlängs något om dahliorna får någon timmes skugga under dagen. En dahlia växer explosionsartat under en säsong (från frö till blomning) och därför behöver man tillföra både näring och vatten regelbundet”.

Texten ovan är hämtad från http://www.svenskdahlia.se/?page_id=69

Mängder av rosa dahlior

I början av sommaren planterade vi ut alla dahlior i rabatterna längs med inkörseln. Då var plantorna ca 25 cm höga och anledningen till att vi inte satte ut dem tidigare var att minska risken för snigelangrepp. Är dahliorna mer än 20 cm höga står de helt enkelt lättare emot mördarsniglarna och dess glupskhet.

Dahlia 'Purple Pearl' och en humla

Skönheten på bilden heter Dahlia ‘Purple Pearl’ och är min absoluta favorit denna sommaren. Redan nu vet jag att den måste återbeställas igen nästa sommar.

Dahlior i cirkeln

I cirkeln framför huset har vi också planterat dahlior och visst blir det mäktigt när man sätter många dahlior av samma färg. Förutom dahlior växer det  jätteverbena, rosenskära och på ställningarna klockranka i cirkeln.

Sommarblommor

Så här ser det ut från andra sidan cirkeln med utsikt ner mot vägen och muren.

Dahlior i småvaser

Dahlia som snittblomma

Det som är så bra med Dahlior är att ju mer man skördar desto flera nya blommor dyker upp i rabatten. Under de senaste veckorna har jag plockat stora buketter nästan varje dag och satt in i vaser. Här ser ni ett tennfat med små glasvaser fyllda med Dahlior.

Ha en fin fredag!