Många av de allra tidigaste och tacksammaste vårblommorna i min trädgård är blåa i färgen. Jag vet inte hur det är för dig men själv är jag fullkomligt tokigt i blått under vårmånaderna mars och april. Det är precis som om behovet av blått är understimulerat och om ni vill höra min egen teori…kanske det är så enkel som saknaden av en klarblå himmel som är grunden till min mani.

Blåsippa

I vår sommarstuga på Österlen har jag blåsippor som blommar just i detta nu. Åh vilken färg sen, violettblå och med små ljusgrå ludna ståndarknappar. Blåsippor är ett måste i vårträdgården och min fina lila tuva köpte jag på Åbergs Trädgård i Ystad för några år sedan.  Då var det endast en liten planta men för varje år blir den bara större och större. Idag är vilda blåsippor fridlysta i de flesta länen i vårt land, vilket kan vara bra att känna till om man känner ett sug efter blåsippor.

 

Våriris

I höstas köpte jag en stor mängd våriris, Iris reticulata från en lökgrossist i Holland.  För en vecka sedan var det äntligen dags att skymta den klarblåa färgen på kronbladen i irisknopparna. Gissa om jag blev glad!

 

Penseer

Penséer är ett måste på våren hemma hos mig. Här ser ni en bild på en av våra jätteurnor fylld med violpenséer på gårdsplanen framför vårt hus på Länsmansgården. Jag blir så glad av penséer och idag finns det också så många olika färger och sorter att välja bland. Ett tips är att leta bilder på Internet och sen ta med bilderna till din lokala blomsterbutik. Oftast har de goda odlarkontakter och kan hjälpa dig att få precis vilken färg och teckning på blomman som du önskar.