I fredags åkte vi till vår sommarstuga i Peppinge på Österlen. Det är verkligen skönt att komma hemifrån några dagar och få lite miljöombyte och dessutom behöver trädgården i Peppinge lite omvårdnad så här års.

Till min glädje upptäckte jag att båda våra blåregn hade börjat blomma när vi steg ur bilen och kikade in mot huset. Det var en underbar överraskning eftersom inget av de båda blåregnen har velat blomma tidigare. I två års tid har jag därför beskurit dem hårt och nu äntligen verkar det ha gett resultat.

Blåregn vid uteplatsen

Blåregn är mest känt för sin fantastiska blomning som i Sverige oftast inträffar i juni månad. Blommorna har oftast en blå eller lila nyans, men även vita och ljust rosa sorter förekommer. Dessutom har blommorna en svag men utsökt doft.

Förutom blommorna är även bladen dekorativa. Bladfärgen är ljust till mellangrön och med en form av långa, lancettlika, sammansatta blad där småbladen sitter i par. Fröställningarna består av baljor som innehåller ett visst antal fröer vilka också gror relativt lätt. Det kan vara bra att känna till att fröerna är giftiga.

De flesta arter/sorter av blåregn är härdiga i Sverige upp till zon 2, men successivt kommer även nya mer härdiga sorter som tros klara sig bra även i zon 5.

Blåregn

Det gäller verkligen att ta tillfället i akt och åka ner till stugan i Peppinge när man man har möjlighet, för under den här tiden på året är det oftast helt fulltecknat i kalendern. Den här gången hann vi åtminstone stanna två nätter vilket inte är så illa trots allt.

Då och då kommer jag att visa bilder här på bloggen från vårt lilla sommarhus. Huset som är en vitmålad skånelänga ligger oss mycket varmt om hjärtat och har varit i min mans ägo i trettio år nu. Trädgården är däremot inte lika gammal utan den gjorde vi om efter min design 2009.

Blåregn vid skånelänga

Trädgården är en sk. Cottagträdgård i engelsk stil med marktegel, buxbomshäckar och mängder av blommor i olika färger. På sommaren odlar jag även ett stort antal sommarblommor i krukor här.

Jag hoppas och tror att du/ni vill följa med mig här på bloggen framöver och då kommer flera av mina inlägg att utgå från just vår lilla oas i Peppinge.

Tack för att just du letade dig hit till min blogg!

Ha en fin kväll!

Kram från Karolina