För några veckor sedan besökte jag Claus Dalbys trädgård i Aarhus i Danmark. Claus Dalby är en av mina stora förebilder och därför kommer jag att göra ytterligare några blogginlägg från hans underbara have. Denna gången kommer bilderna från en The Sunken Garden för precis som många andra blev jag ytterst förtjust i detta magiska trädgårdsrum. Under mitt besök fick jag också möjlighet att växla några ord med kreatören själv i egen hög person och fann en mycket sympatisk och vänlig trädgårdssjäl.

The Sunken Garden hos Claus Dalby 1

Begreppet The Sunken Garden

En Sunken Garden är en trädgård som är nedsänkt i marken gärna med någon from av mur eller inramning runt omkring. I Claus Dalbys trädgård växer en idegranshäck runt omkring nedsänkningen och kanterna består av murad storgatsten.

Krukor i The Sunken Garden

Storgatsten som markmaterial

I Claus Dalbys nedsänkta trädgård består golvet av storgatsten vilket verkligen passar fint in i rummet. Storgatsten återfinns även i andra delar av den stora trädgården vilket också ger en samstämmighet i designen.

Det blir aldrig bra när man använder för många markmaterial i en trädgård och mitt råd är att aldrig använda mer än tre markmaterial åt gången. Följer man detta råd får man en trovärdig design precis som i trädgården hemma hos Claus Dalby.

The Sunken Garden hos Claus Dalby

Kvadratiska rabatter

I The Sunken Garden finns fyra stycken kvadratiska rabatter kantade med idegranshäck. Innanför häckarna i dessa kvadrater har Claus Dalby satt krukor med växter som är som finast just för tillfället. När sedan det är dags för ett nytt uttryck och en ny färgskala byter Claus Dalby ut krukorna mot nya. När jag besökte trädgården var färgskalan vit, grön och silvrig… mycket stiligt om ni frågar mig.

Dammen i The Sunken Garden hos Claus Dalby

Dammen

I botten av nedsänkningen finns en kvadratisk spegeldamm med mörk botten.

Begreppet Sunken Garden kommer från England där man ofta skapades nedsänkta trädgårdar på platser där marken var vattensjuk. Den blöta marken fixades till genom att man byggde en damm och på så vis kunde även denna bit mark användas på ett bra sätt.

The Sunken Garden hos Claus Dalby 4

Trädrad med avenbok

På ena sidan av The Sunken Garden växer träd. Från början när delen byggdes var Claus Dalby inte så säker på att han ville ha träd här, men sen kom han på att han kunde plantera paraplyformade avenboksträd (Carpinus betulus), och då blev det plötsligt helt okej med träd längs kanten.

Krukor hos Claus Dalby

Uteplatsen

I den östra delen av The Sunken Garden finns en terass med en vacker uteplats. När jag var på besök hade uteplatsen pyntats med mängder av krukor och färgskalan gick i gult och lavendelblå.

Karolina Brising hos Claus Dalby

Här ser ni mig i en av trapporna ner till trädgården…..visst ser jag nöjd ut. Bilden är tagen av Åsa Frost som också besökte trädgården denna varma julidag. Åsa och jag följer varandra på Instagram och vi hade bara träffats som hastigast en gång tidigare men nu fick vi ett par trevliga timmar tillsammans.

Tack för att ni läste och ha en fin kväll!