Besök hos Claus Dalby

I lördags var jag på besök i Claus Dalbys fantastiska trädgård i Riis Skov i Århus i Danmark. Åh vilket besök sen,  jag blev helt betagen av denna fullständigt underbara trädgård.

Allt började egentligen tidigt i våras då Claus Dalby lanserade sin haveklubb. Om man tecknade ett guldmedlemskap var man berättigad till ett gratis besök i haven vilket avgjorde saken. Sagt och gjort jag gick med i denna eminenta haveklubb med stor glädje och spänning, äntligen skulle jag få besöka min stora förebild Claus Dalby.

https://clausdalbyshaveklub.dk

Rosor hos Claus Dalby

Växtkomposition och design

Målet med min resa till Claus Dalbys trädgård var att studera växtkompositionen i rabatterna. På de bilder som Claus Dalby lägger ut på Instagram är det alltid svårt att se vilka växtarterna är och hur dessa är planterade i förhållande till varandra men genom att göra ett besök i trädgården föreställde jag mig att jag nu skulle kunna se och lära mig tekniken.

Växthuset hos Claus Dalby

Lärdomen jag drog av besöket, är att Claus Dalby planterar växter en och en och att han blandar många arter tillsammans i en rabatt. På så vis får han en ängsliknande och naturlig känsla i sin design. Således grupperar han inte växtarter som man gör i en traditionell engelsk borderplantering. Resultatet blir ett levande och böljande formspråk utan upprepning och stagnation. Mycket tilltalande om ni frågar mig!

I Claus Dalbys have

Inga kantväxter

Inte heller använde Claus Dalby sig av traditionella kantväxter i rabatterna, istället använder Claus kantväxter som t ex nävor inklämda emellan andra arter. De flersta arter i Claus Dalbys borders är också ca 50 cm och högre. Rosor, buskar och träd står inklämda i rabatterna och ofta hittar man också röda och limefärgade lövverk hos det vedartade materialet.

Inuti växthuset hos Claus Dalby

I växthuset

I Claus Dalbys have finns ett vitt växthus med en fantastisk karaktär. Här drar Claus upp plantor från frön och här finns också en stor samling pelargoner i fönsterkarmarna.

Över mittgången inuti växthuset finns välvda stålbågar och på dessa bågar klättrar gröna och frodiga klängväxter. Allt ser oerhört romantiskt och välordnat ut och jag hade mer än gärna tillbringat en hel eftermiddag här.

I växthuset hos Claus Dalby

I en skön hörna i växthuset finns en vitmålad vilstol med tillhörande fotpall. Sittmöbeln är som hämtad från en engelsk romantisk trädgård och den står där och bara väntar på att någon angelägen snart ska slå sig ner.

Sommarblommor i kruka hos Claus Dalby

Flera rum

Sedan 2009 har Claus Dalby och hans medhjälpare arbetat med att att göra om i trädgården vid Riis Skov. Tanken har hela tiden varit att dela in trädgården i olika delar och på så vis skapa en rumsindelning och en rumskänsla. Inom trädgårdsarkitekturen talar man ofta om vikten att skapa små rum i en trädgård för att trädgården dels ska kännas mer spännande men dels också lite större till ytan.

När det kommer besökare till trädgården hemma hos Claus Dalby brukar han ofta inleda med att säga att det är en god idé att uppleva rummen ett i taget. Med detta menar han att ett rum är en trädgård i sig och att det också ska få en chans att upplevas på det viset.

Till sin hjälp med formgivningen av trädgården använde Claus Dalby sig av den begåvade landskapsarkitekten Jane Schul.

Pavilljongen hos Claus Dalby

Paviljongen 

Alldeles utanför växthuset och dammen i riktning mot skogen ligger ett vackert tempel i romersk stil. Claus kallar denna byggnad paviljongen och när jag besökte honom förra helgen berättade han med med glimten i ögat att han fortfarande ännu inte suttit här. Detta i sig berodde inte på att han inte gillade paviljongen utan som han formulerade sig, det finns så många andra ställen att sitta på i trädgården.

Innuti pavilljongen hos Claus Dalby

Vid mitt besök var paviljongen smyckad med frodig hemtrevnad i kruka samt en härlig och färgglad sommarbukett i en hög glasvas på bordet.

Korstörne hos Claus Dalby

När man går runt i trädgården hos Claus Dalby hittar man många spännande buskar och träd med ett vackert färgat bladverk. Som här på bilden den limegröna nyansen hos korstörne Gleditsia triacanthos ‘Sunburst‘ kombinerat med den tjusiga blodflädern Sambucus nigra ‘Purpurea‘ i bakgruden. .

Svart lupin hos Claus Dalby

Sista bilden ut blir en bild på en svart ståtlig lupin som jag hittade i en av rabatterna hemma hos Claus.

Ha nu en riktigt skön kväll och tack för uppmärksamheten!

Bästa hälsningar Karolina