I juni månad blommar mängder av små söta aklejor i vår trädgård i Peppinge på Österlen och så här beskrivs aklejan i ett växtporträtt i en artikelserie i Tidskriften Landskap nr 3 år 2014.

“Det finns många gammeldags perenner som odlats länge men akleja är en av de mest älskade. Aquilegia är ett stort släkte som omfattar över 100 arter med ursprung från norra halvklotet. Vanlig blåviolett akleja, A. vulgaris, växer vild i Sverige, främst kring gamla gårdar och kloster. Den kan vara kortlivad som perenn men självsår sig ymnigt, så där det någon gång har funnit aklejor finns de för ”alltid” kvar. Idag avnjuter vi akleja främst för de skira vackra klockformade blommorna som finns i en mängd olika färger och former.

Förr användes den mot skabb och sår och i folkvisan ”Uti vår hage” kan man ana att akleja ingår i ett hemligt recept på kärleksdryck. När Grönt Kulturarv gjorde insamlingen av perenna kulturväxter fanns aklejor med bland de växter som skickades in”. 

http://perenner.se/tradgardsinpiration/vaxtportratt/akleja-aquilegia-vulgaris/

Ljusrosa akleja

Denna söta lilla rosa dubbelblommande akleja är en av mina favoritsorter i trädgården. Dessvärre vet jag inte vad den har för namn.

Rosa aklejor i Peppinge

En bild till på den dubbelblommande ljusrosa aklejan som står i buxbomsrabatten intill uteplatsen i vår sommarstuga.

Tvåfärgad akleja och ormbunksblad

Jag har också köpt några nya sorters aklejor som är tvåfärgade och på bilden ser ni en av dessa tillsammans med träjon.

Blå akleja

En helt vanlig blå akleja som ändå är så ljuvlig att man blir alldeles knäsvag. En riktig mormorsväxt helt enkelt och som passar fint in i en Cottageträdgård.

Svart akleja

Sist men inte minst måste jag visa en bild på min svarta Akleja Aquilegia vulagris ‘Black Barlow‘. Visst är den läcker?

Ha en fin torsdag!